Е Пройнов Дизел Сервиз започва своето начало от Продан Сервиз гр.Варна!Евгени Пройнов се специализира и усъвършенства в новата горивна система”COMMON RAIL”,поради което преминава всички необходими обучения и курсове в Robert Bosch.”E Пройнов Дизел Сервиз”извършва диагностика и ремонт на дизелова горивна система”COMMON RAIL” с марките:BOSCH;DELPHI;DENSO;SIEMENS(Continental VDO).Оборудването с което работи сервизът е изпитателен стенд с марката”BOSCH”,което гарантира качествена диагностика и ремонт на вашата горивна система.При рециклиране и ремонт на вашите помпи и инжектори,Е Пройнов Дизел Сервиз използва само оригинални части.Разчитайте на коректност и професионализъм.

Common rail-начин на действие:

При конвенционалните системи за дизелово впръскване налягането на горивото трябва да се генерира индивидуално при всяко впръскване. В системата common rail, обаче, създаването на налягане и впръскването са отделени, което значи, че горивото постоянно е на разположение с нужното налягане за впръскване. Генерирането на налягането става в помпата за високо налягане. Помпата компресира горивото и го подава по тръбопровод под високо налягане към всмукателния отвор на колектора, който действа като споделен резервоар под високо налягане за всички дюзи. Оттук идва името “common rail – обща релса”. Оттук горивото се дистрибутира към индивидуалните инжектори, които го впръскват в горивната камера на цилиндъра.

Помпа за високо налягане:

Помпата за високо налягане компресира горивото и подава нужното количество. Постоянно захранва с гориво резервоара под високо налягане (рейл), като по този начин поддържа налягането в системата. Необходимото налягане е налице дори и при ниски скорости на двигателя, тъй като създаването на налягането не е свързано със скоростта на мотора. Повечето common rail системи са оборудвани с радиално-бутални помпи. Компактните автомобили ползват системи с индивидуални помпи, които функционират при ниско системно налягане.

Инжектори:

Инжекторът в системата common rail се състои от дюза, изпълнителен механизъм за пиезо инжектори или соленоиден клапан за инжекторите със соленоиден клапан, както и от хидравлични и електровръзки за задействане иглата на дюзата.
Той е инсталиран във всеки цилиндър на двигателя и е свързан с рейла с къс тръбопровод за високо налягане. Инжекторът се управлява от EDC – електронен дизелов контрол. Иглата на дюзата се отваря или се затваря от изпълнителния механизъм – соленоиден клапан или пиезо. Инжекторите с пиезо механизми работят почти безшумно. И двата варианта демонстрират сходни бързи реакции и позволяват предвпръскване, основно впръскване и вторично впръскване, за да се осигури чисто и ефикасно изгаряне на горивото във всеки един момент от работата на двигателя.